dissabte, 21 d’octubre de 2017

BENVINGUDA!

La natura és molt soferta  i no es queixa mai, però ens ho dona tot: aire, fruits, fusta,... Si els humans la destruïm, estem destruint el nostre tresor.
Manolo Arrufat,
octubre de 2017

EL REPTE DE LA SETMANA

L'escriptor tortosí Francisco Martorell, l'any 1627 parlava de l'aigua de Cardó a la seva obra 'Historia de la antigua Hibera'. Hi podem llegir:

El agua que tiene este sitio es mucha y saludable, así la de las fuentes, que son muchas, como la de los arroyos, de modo que es opinión de los pastores que si el ganado está enfermo de abundancia de sangre, bebiendo en ella sana luego.
Nacen, las más de ellas (parla de les fonts), en las cimas más altas de los montes, de donde, como de unos pechos de la naturaleza, desciende arroyos que, como ríos de leche, crían y sustentan la fertilidad y hermosura de los valles.


 • On és ara l'aigua de què parla Martorell al seu llibre? Per què no ragen les fonts i no s'observen rierols, avui? 
 • Com obtenen les plantes i els animals de Cardó l'aigua que necessiten per viure?
 • Tenen alguna cosa a veure les propietats de l'aigua que esmenta l'escriptor amb el fet que segles més tard es construís a Cardó un balneari?


Envia'ns un comentari.

3 comentaris:

 1. hoola sóc AInhoa quina pena que sigui el nostre últim any així que ja podem aprofitar-lo i també que alguns no puguin estar aquest últim any: Joana, Lorna, Jade, Mila i Alexandru....

  ResponElimina
 2. 1. Les fonts ja no ragen per que no plou tant com abans.
  2.Els animals obtenen l' aigua de la pluja.
  3. No, el balneari es va contruir per que abans la gent anava a cardó a desconectar, i el balneari es va fer amb el mateix proposit.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Estic molt d'acord amb la primera resposta, tot i que la segona em deixa el dubte de què si plou menys, llavors els animals beuen menys?
   Sobre la tercera, molt a prop de l'entrada a l'antic balneari de Cardó es pot llegir a un cartell:
   "L'aigua de Cardó ja era coneguda molt abans de la fundació del monestir, l'any 1606.
   Aquestes aigües minero-medecinals (amb propietats bicarbonatades sòdiques pures i nitrogenades) s'aconsellen com a tractaments terapèutics per alleugerir la digestió, per afeccions gastrointestinals, per facilitar la funció del ronyó, per ajudar en els tractaments de les vies respiratòries, bronquitis cròniques i asma, així com per a tractaments de la dermis i la diabetis".

   Sembla que si que sembla tenir alguna cosa a veure l'aigua de Cardó amb la creació del Balnerari, no trobes?

   Elimina