dissabte, 17 de desembre de 2016

El procés de fabricació de caixes de cartró a Saica-Pack Amposta

Bona part dels continguts de geometria d'aquest primer trimestre s'han desenvolupat a partir del treball amb caixes de cartró: capacitat, cares, arestes, vèrtex, formes planes, perímetres, superfícies, volum, desenvolupament de caixes...

Juan José Franch i Pedro González són els pares de Gea i Maria, respectivament. Tots dos treballen com a operaris a Saica-Pack, en una de les fàbriques de cartró més grans d'Europa on hi treballen més de tres-centes persones.  A través de Gea i Maria s'ha gestionat que els seus pares vinguessin a escola per explicar als de quint el procés de fabricació de les caixes, des de la comanda del client fins a la distribució de les caixes en camions. Per il·lustrar-ho ens han portat interessants imatges de l'interior de l'empresa, un universe desconegut per a la majoria de nosaltres que no ens ha deixat indiferents.

L'enregistrament del vídeo ha estat un treball d'Íker.El procés de fer caixes a Saika Pack (Juan José Franch i Pedro González)
desembre 2016

La comanda la fan els clients, si no són ells qui proporcionen el disseny de la caixa, és l’oficina técnica de SAIKA qui ho ha de fer. S’escaneja el producte i un programa propociona les mides de la caixa. Necessitem saber el llarg, l’ample i l’alt, i amb aquest ordre. A l’oficina també es fan provés de resistència de les capses. El cartró ondulat dona resistència a les capses.

L’oficina técnica s’encarrega de fer el:
-          Disseny estructural: caixa desenvolupada.
-          Disseny gràfic: amb els colors i imatges que recobriran la caixa.
-          Fitxa tècnica de la caixa (FF), amb totes les dades necessàries per fer la caixa. La planificació és molt important a l’hora d’aconseguir automatitzar el procés.

Per fer la caixa hi ha diferents tipus de paper, però la majoria són reciclats. Fins i tot el paper que s’anuncia com a fibra vegetal verge inclou d’un 70 a un 80% de paper reciclat. El problema està en què a mesura que es recicla el paper, les fibres perden les característiques de la fibra verge i cal afegir productes per millorar-les.

A còpia d’encolar capes de paper es fa el cartró. El paper arriba en forma de bobina que pesen uns 3.000 kg. El paper està molt premsat. Incorporant vapor i calor i passant per un rodillo ondulat s’aconsegueix cartró ondulat.

A la fàbfrica, cada dia es gestionen un milió de metres quadrats de cartró en forma de planxes. Això suposa unes 20.000 caixes cada hora. El tipus de capsa més demanada és la de tipus ‘americà’.


A les plegadores s’i·lustren i encolen les planxes planes per fer la capsa. Les capses s’empaqueten d’acord amb les indicacions de la fitxa técnica. En acabar, les capses es distribueixen als clients amb una flota de camions. 

1 comentari:

  1. Una xerrada molt interessant segons m'han contat!!!
    I gràcies aquests pares tan involucrats.... ho van fer molt be ;D

    ResponElimina