divendres, 10 de març del 2017

Celebració del Dia Intenacional de la Dona


Per commermorar la aquesta diada, entre altres feines, hem fet recerca de figures femenines que han contribuït a desenvolupar el món de la ciència, les arts, el pensament..., tot lluitant contra el masclisme que les envoltava. 
Aquí teniu la de  MADAM CURIE, per Nayla Cid
Ella va néixer el 7 de novembre de 1867 a Varsòvia (Polònia).
Va tindre 4 germans, els seus pares eren mestres de matemàtiques i de física i química.
Quan va acabar l’escola va estar un any al camp amb la família del pare, l’any següent ja buscava universitats on estudiar. No va ser fàcil trobar-ne una perquè a moltes universitats no volen que estudien xiques. Així que la van inscriure en una universitat on si n’acceptaven, era la Uniwersytet Latajacy.
El 1891 se’n va anar a París, allí es va canviar el seu nom pel de Marie. Es va matricular a un curs de ciència a la universitat de la Sorbona. Desprès de dos anys va acabar els seus estudis de física, química i ciència amb el número 1.
Es va enamorar d’un home que es deia Piere, científic com ella. Van tindre dos filles. El matrimoni Curie va guanyar el premi novel de Química perquè van descobrir els elements radiatius. Uns anys més tard va rebre en solitari un altre premi novel de física. Marie Curie es va convertir així en la primera dona en rebre el premi novel.
Gràcies al seu treball, en 1914 va ser anomenada directora de l’Institut del Radi, desprès d’això l’institut es va dir Institut Curie.
El maig de 1921, ella i les seues filles van anar a Estats Units. Allí va patir una anèmia causada per les llargues exposicions a les radiacions. Desprès de quedar-se cega, el 4 juliol de 1934 va morir en una clínica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada